МВнР: Организираните от Русия т.нар. референдуми в Украйна няма да бъдат признати

Обявената частична мобилизация и така наречените референдуми в Донецка, Луганска, Херсонска и област Запорожие са пореден опит да бъде легитимирана инвазията на Русия в Украйна, коментира заместник-министърът на външните работи и бивш посланик на България в Украйна Костадин Коджабашев на редовния брифинг на МВнР.

По думите му партньорите от ЕС и НАТО трябва да засилят подкрепата за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, а т.нар. референдуми и резултатите от тях няма да бъдат признати.

Заместник-министърът не отговори какво се обсъжда в Седмия пакет санкции на ЕС към Русия.

Правителството предстои да изготви механизъм за прием на руски граждани, които биха потърсили статут у нас, обясни още той.

След разговори с посланика ни в Москва е станало ясно, че към момента няма българи, които да са потърсили съдействие за прибиране към България.

На редовния седмичен брифинг в МВнР беше отчетена и готовността за провеждане на избори зад граница. Всички бюлетини и машини са изпратени към задграничните ни представителства в чужбина.

В 301 места зад граница ще се гласува с машини, които са 539, или със 100 повече от изборите през ноември миналата година. Най-много ще бъдат в Турция, където ще се гласува с 220 машини в 112 секции.

За разлика от други години, ЦИК вече е взела решение декларациите по чл. 33 да се приемат, независимо къде са попълнени. Декларациите се попълват на български език и удостоверяват, че избирателят няма да гласува в две секции.

Тези декларации предизвикваха проблеми пред секциите в Турция, където някои гласоподаватели се затрудняват да ги попълнят собственоръчно на български език.