Признаци на живот: Вода и органични вещества са намерени в астероидна почва

Експерти са открили вода и органични вещества в почвата, доставени от космическа сонда от астероида Итокава. Учените са уверени, че това е извънземна органична материя, а не замърсяване, което е попаднало в пробите вече на нашата планета съобщава „vesti.ru“.

Новото изследване помага да се разбере какви вещества са паднали върху едва оформената Земя с градушка от метеорити. Може би тези съединения са станали съставки на зараждащия се живот.

През 2010 година сондата Хаябуса донесе на Земята около 900 микроскопични частици от астероида Итокава. Това бяха първите проби от астероидна почва, които попаднаха в земни лаборатории.

Учените подхождат с изключително внимание към изследването на такива ценни проби. Досега по-малко от дузина от тези частици са изследвани за наличие на органични вещества. Интересното е, че всички те съдържаха органични вещества.

Новата научна работа е посветена на друг фрагмент от почвата на Итокава, което е позволило да се направят особено интересни заключения.

Тази частица е широка приблизително 30 микрометра и дълга 50 микрометра. Той има скучното наименование RA-QD02-0162, но неофициално изследователите го наричат ​​Амазонка поради приликата му по форма с Южна Америка.

Експертите са открили въглерод в Амазонка под формата на графитни нанокристали и органични (полиароматични) съединения. Припомняме, че въглеродът е в основата на органиката и самия живот. Съдейки по съдържанието на различни изотопи на водород и азот, органичните вещества в пробите очевидно имат извънземен произход. Тоест, той първоначално се е съдържал в астероидната почва и не е стигнал там вече на Земята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *