Царският дворец отваря врати за първия музикален фестивал за млади дарования

Една мечта се сбъдва в Царския Дворец „Врана“ на знаковата дата 22 септември, когато е националният ни празник, пише dir.bg.

Мечтата се осъществява след 12 години работа на фондация „Йордан Камджалов“, която подпомага развитието и укрепването на млади музикални дарования, съобщиха организаторите на културното събитие. То ще завладява публиката в Царския дворец три дни, както се разказва в приказките. Датите са 22, 23 и 24 септември.

В празничните дни се провежда първият музикален фестивал „Стремеж“ с артистичен директор Йордан Камджалов. Изключителни млади виртуози са станали неразделна част от историята на културната му фондация – това са Виктория Василенко (пиано), Атанас Маринов (кларинет), Лора Маркова (цигулка), София Чернишкова (пиано) и Емануил Иванов. Те имат възможност да покажат в пълен блясък своите вече международно признати качества със самостоятелни рецитали.

„Стремежът е нещо, което няма край и е подхранвано точно от разбирането, че в България расте нещо уникално и винаги е расло, независимо колко са брутални и ужасни условията и как от най-голямата тиня може да израстнат най-великолепните водни лилии. Това е въпрос на условия. И точно на този празник – на Независимостта на България, имаме нужда толкова много от това нещо, може би повече от всякога“, споделя идеите си маестро Йордан Камджалов пред БНТ.

„Искаме да показваме всяка година независими, мощни български творци, които и в национален, и в международен план имат забележителни постижения.

Диригентът е възхитен от българския дух и талант, от силата и качествата на нашите дарования, защото, както казва той, „Никой не може да спре стремежа за създаване на красота“.

Българският човешки ресурс е покъртително велик. Всеки, който може да прогледне за това нещо, ще може да работи за спасението на България. Трябва да се издигне в култ способният, работливият човек“, призовава Камджалов, докато говори за фестивала „Стремеж“.

Музикалното събитие се реализира благодарение на огромното доверие и единомислие на партньорите на фестивала от Фонд за опазване на историческото наследство „Цар Борис и Царица Иоанна“ и неговия директор доц. д-р Ивайло Шалафов, и специално на Симеон Сакскобургготски – Негово Величество Цар Симеон II , които за първи път отварят залите на Царски Дворец „Врана“, за да може този бутиков фестивал да има своя изключителен дом.

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА

22.09.2022

Солов рецитал на Атанас Маринов – кларинет (Швейцария).

В програмата творби от: Шуман, Росини, Дебюси, Бизе

23.09.2022

Солов рецитал на Лора Маркова – цигулка (Германия).

В програмата творби от: Бах, Сен-Санс, Григ, Паганини

24.09.2022

Солов рецитал на Емануил Иванов – пиано (Великобритания).

В програмата творби от: Бузони – Бах, Бетовен, Лист.