Съществувал ли е воден свят на Земята?

Учени от Харвардския университет в САЩ доказаха, че в миналото Земята, преди появата на живота, е била почти изцяло покрита с океан. С течение на времето обаче огромни количества вода са били абсорбирани от мантията. Това се съобщава в статия, публикувана в списание „AGU Advances“.

Смята се, че по-голямата част от водата дълбоко под земята съществува под формата на хидроксилни съединения, изградени от кислородни и водородни атоми. По-конкретно, водата се съхранява в два вида вулканични минерали с високо налягане оливин: вадслиит и рингвудит.

Учените са събрали всички налични данни за физиката на минералите и са определили количествено капацитета за задържане на водата на „wadsleyite“ и „ringwoodite“ при широк диапазон от температури. Учените са установили, че колкото по-висока е температурата, толкова по-малко вода е в състояние да задържа минерали.

Тъй като недрата на ранната Земя са били по-горещи, мантията абсорбира по-малко вода, но докато се охлажда, става по-просторна. В момента тя е в състояние да съхранява вода в количество, което надвишава масата на Световния океан с 1,86-4,41 пъти.

Това е в съответствие с данните, получени от анализа на кислородните изотопи, според които преди 3,2 милиарда години на Земята е имало много по-малко земя, отколкото днес, а планетата е била своеобразен воден свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *