Варненският драматичен театър чества 100-годишен юбилей

На 12 март 2021 г. се навършва един век от първото представление през 1921 г. на първия професионален театър във Варна. С постановката на „Инстинктът“ от Анри Кестмекер директор-режисьорът Стоян Бъчваров, един от пионерите на българския театър, поставя началото на театралното летоброене във Варна.

По повод 35-годишнината от създаването си, Варненският драматичен театър приема Стоян Бъчваров за свой патрон и носи името му от 1957 г. От първото представление до днес в театъра са изиграни 1120 спектакъла.

През юбилейната 2021 година са предвидени много събития. Днес, „точно 100 години по-късно, екипът ще поднесе премиерата на юбилейния спектакъл – „100“, дело на режисьора Боян Иванов, хореографа Татяна Соколова, сценографа Елица Георгиева, с участието на всички 24 актьори от сегашния състав.

Отказът от обичайния концерт-спектакъл с конферансие, към който се прибягва в подобни случаи, роди идеята за атрактивен спектакъл, различен от всички други. Той е посветен основно на театъра, но не само на Варненския театър, а на актьора и на театъра въобще, без да се пренебрегва чувството за хумор.

„100“ ще се играе няколко пъти, за да стигне, в условията на Ковид, до по-голяма публика от разрешените 30% за една зала. По-късно спектакълът, вече без историческия фокус, ще влезе в постоянния репертоар на театъра“, съобщават на сайта си ДТ „Стоян Бъчваров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *