Oткрита е рекордна черна дупка

С помощта на рентгеновата обсерватория Чандра астрономите откриха рекордно дълга струя частици, излъчвани от свръхмасивна черна дупка в ранната Вселена. Откритието се съобщава в статия на „The Astrophysical Journal“.

Обектът е разположен на разстояние 12,7 милиарда светлинни години от Земята. Източникът на струята е квазар, който представлява бързо нарастваща свръхмасивна черна дупка PSO J352.4034-15.3373 (PJ352-15), която се намира в центъра на млада галактика. Неговата маса надвишава масата на Слънцето с милиард пъти.

Учените наблюдават PJ352-15 за общо три дни, за да открият рентгенови лъчи на около 160 000 светлинни години от квазара. Той е по-голям от диаметъра на Млечния път, който е на около сто хиляди светлинни години. Досега най-дългата струя от квазар е била само около пет хиляди светлинни години. В допълнение, PJ352-15 чупи още един рекорд, тъй като е на около 300 милиона светлинни години по-далеч от най-отдалечената рентгенова струя, записана преди нея.

Светлината, открита от тази струя, е била излъчена, когато Вселената е била само на 0,98 милиарда години. По онова време интензитетът на космическия микровълнов фон (CMB), останал от Големия взрив, беше много по-голям, отколкото е днес.

Електроните в струята се движат със скорост, близка до скоростта на светлината. Когато се сблъскат с фотоните, съставляващи CMB, енергията на фотоните се издига до рентгеновия диапазон, който може да бъде открит с Chandra. При този сценарий яркостта на рентгеновите лъчи е значително по-висока от тази на радиовълните, което се потвърждава от наблюденията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *