Русия и Китай ще строят станция на Луната

Русия и Китай са подписали меморандум за създаването на лунна станция. Това е обявено в официалния сайт на Федералната космическа агенция „Роскосмос“.

Представители на правителствата на Русия и Китай – ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин и ръководителят на Китайската национална космическа администрация (КНКА) Джан Кеджиан – подписаха споразумение за сътрудничество под формата на видеоконференция.

Страните се договориха да се ръководят от „принципите на паритетното разпределение на правата и задълженията“ и да използват „космическото пространство за мирни цели в интерес на цялото човечество“.

Меморандумът уточнява, че планираната лунна станция е предназначена „за мултидисциплинарна и многофункционална изследователска работа“ и разглежда по-нататъшната перспектива за присъствие на човек директно на Луната. Споразумението предполага както съвместно планиране, разработване и изпълнение на проекта, така и представянето му пред световната общност.

„Русия и Китай традиционно се стремят да развиват сътрудничество в областта на космическите технологии“, – се посочва в сключването на споразумението. Документът също така предполага сътрудничество на руската мисия с орбиталния космически кораб Luna-Resurs-1 (OA) и китайската мисия за изследване на полярния регион на Луната, Chang’e-7.

В края на 2020 г. Китай, който преди това е изпратил мисия на Луната, засажда национално знаме на повърхността на естествен спътник на Земята. Така страната стана третата – след САЩ и СССР – сила, която постави знамето си на Луната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *