България е част от новия сезон на „Европа отвисоко“ по National Geographic

Документалната поредица „Европа отвисоко“ стартира на 18-и септември от 22:00 ч. по National Geographic. Първият епизод от четвъртия сезон на предаването е посветен на България. Зрителите ще могат да видят древния град Перперикон, светлинното шоу „Звук и светлина“ във Велико Търново, като дронове ще показват как изглежда този емблематичен спектакъл, погледнат от небето.

Катедралата „Свето Успение Богородично“ във Варна, метеорологичната станция на връх Мусала, Седемте рилски езера, рибарското селище Ченгене скеле край Бургас и други родни забележителности също ще бъдат представени на екраните.

Благодарение на модерна дрон технология и уменията на професионални пилоти страната ни ще бъде показана така, както не е виждана досега. България е една от шестте страни, представени в тв проекта „Европа отвисоко“ на National Geographic.  

Останалите епизоди ни отвеждат в Сърбия, Румъния, Дания, Шотландия и Белгия.

Владислав Терзийски е основният дрон пилот, участвал в заснемането на частта от поредицата, посветена на България.

Има гледки от планините и морското крайбрежие, кадри с метеоролога Захари Недялков и неговия 7-часов снежен преход към метеорологичната станция на връх Мусала, мистичния танц на последователите на учителя Петър Дънов по време на ритуала паневритмия, изпълняван всяко лято на Седемте рилски езера, рибарското селище Ченгене скеле край Бургас, изградено изцяло от отпадъци и рециклирани материали.

Модерното развитие на страната е представено чрез въздушна обиколка над първия български небостъргач Sky Fort – сграда, висока 202 м, с 49 етажа. Формата ѝ символизира отворена арка, която посреща гостите на София, пристигащи от югоизточния вход на града. В контраст на това е историята на паметника на Бузлуджа и усилията за спасяването на сградата, която мнозина оприличават на огромно НЛО от бетон.