Волейболистите се насочиха към световното с желание „да запалят искрата“

Волейболните национали се насочиха към световното първенство с положителна нагласа и желание да поднесат изненада. Българите спечелиха двете си приятелски срещи с Канада в София и вече гледат към първия си мач в Полша.

Националите започват световното с двубой с домакина и настоящ шампион на 26 август. Другите два отбора в групата са САЩ и Мексико.

Селекционерът Николай Желязков отново изтъкна важността от изпълнение на силен начален удар – елемент, върху който искаше да се работи много в подготовката, за да се подобри. „Смятам, че равносметката е позитивна. На моменти изпълнявахме много силен начален удар. Може би на мачовете, които ни предстоят, този елемент ще бъде много решаващ. Като цяло много позитивни две контроли“, каза той.

„Показахме (във втория мач с Канада) това, което е подобрено, и аз смятам, че има причина да чувстваме, че много неща са по-добре и трябва да тръгнем с оптимизъм. Нашата игра и нашият стил са такива, че не можем да играем спокойно по принцип, а трябва „да се запалим“. Днес (в понеделник) на моменти, когато „се запалихме“, играхме фантастично. Надявам се, че зарядът, който ще имаме на мачовете там, ще бъде достатъчен сам по себе си, за да „се запалим“.

По думите му на моменти отборът е играл на много високо ниво и целта е това представяне да става все повече.

„Класата на Полша е много голяма, няма какво да се лъжем. Фаворит е отборът на Полша, няма как да не бъдат. Ясно е какъв отбор имат, но смятам, че имаме своите си качества да ги победим независимо от това. Ако успеем да дадем най-доброто от себе си всички, можем да ги победим. Няма непобедими отбори“, заяви Желязков.

Добрата новина за него е, че посрещачът Тодор Скримов, който имаше контузия, игра в двете срещи с Канада.

Капитанът Цветан Соколов заяви, че съставът е подготвен и може да направи изненада. „Има израстване, младите го показват и се видя. Надявам се да играем и да се забавляваме. Дано да играем повече мачове на това първенство. Всеки един в отбора иска да печели. Ще помагам с каквото мога на младите състезатели. Най-важно е да се раздадем.“

Либерото Владислав Иванов се надява да бъде задържан ниският процент грешки при начален удар. „Без значение е, че стартираме срещу Полша. Играем с домакина, а залата ще бъде пълна, но няма какво да загубим. Можем само да спечелим.“

Талантливият Александър Николов също смята, че отборът е подготвен. „Канада е много неудобен отбор, защото играят много бързо и технично, но се представихме добре. Очаква се да ме обстрелват със сервис на всички мачове. И аз бих бил начален удар в най-младия играч от другия отбор“, каза 18-годишният Николов.