Новият филм на Теодор Ушев „φ1.618“ открива кинофестивала „Синелибри 2022“

Вече са в продажба билетите за предпремиерната прожекция на „φ1.618“ – дългоочаквания нов игрален филм на Теодор Ушев, на откриването на кинофестивала „Синелибри“ в зала 1 на НДК на 8 октомври.

Дебютът в пълнометражното кино на аниматора е издържан в стилистиката на научнофантастичната антиутопия, където смешното граничи със страшното, а абсурдът добива смразяваща логика.

„φ1.618“ е и първият български филм, който ще открие фестивала „Синелибри 2022“, а прожекцията на 8 октомври ще бъде първа и вероятно единствена в България до старта на регулярната дистрибуция.

Празничната церемония по откриване на Международния кино-литературен фестивал ще се състои на 8 октомври от 19.00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата и ще бъде съпроводена с екстравагантен танцов пърформанс, чиято артистична концепция е в синхрон с цялостната визия и философия на тазгодишното издание.

„φ1.618“ е адаптация на романа „Пумпал“ на писателя Владислав Тодоров, известен и като автор на „Дзифт“. Тодоров участва като сценарист и копродуцент – заедно с Орлин Руевски, а оператор е Емил Христов, чието име се свързва с най-успешните български филми от последните години, в т.ч. литературните адаптации „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ и „Дзифт“.

Кадри от снимачната площадка на „φ1.618“ вижте тук.

Историята ще пренесе зрителите в тайнствения свят на биотитаните – микронация от безсмъртни, асексуални, биологически съвършени хора. Застрашени от нарастващата токсичност на своята планета Земя, те се готвят да я напуснат завинаги, подготвяйки за мисията космическия кораб „Пумпал“. Главните роли са поверени на Деян Донков и Мартина Апостолова, партнират им Ирмена Чичикова, Николай Станоев, Васил Дуев, Иво Димчев, Владимир Люцканов, Герасим Георгиев-Геро, Китодар Тодоров и др.

„φ1.618“ единственото българско заглавие, което ще се състезава в тазгодишния международен конкурс за най-добра литературна адаптация за голям екран. Филмът е селектиран и в програмата на 51-ото издание на Фестивала на новото кино в Монреал, където са направили своя дебют киновизионери като Джим Джармуш, Стивън Содърбърг и Вим Вендерс.

В селекцията на същия фестивал присъства и документалният филм на Борислав Колев за Теодор Ушев „Невидими връзки“. В него номинираният за „Оскар“ режисьор разкрива своя вътрешен свят: лични, исторически, културни и субкултурни връзки, формирали човека и твореца – такъв, какъвто е днес. Документалният филм също ще бъде излъчен на „Синелибри“ като част от конкурса за най-добър документален филм, който тази година ще се състои за пръв път.

Осмото издание на „Синелибри“ ще се проведе под мотото „Преоткритото време“ по случай 100-годишнината от смъртта на Марсел Пруст, една от емблематичните фигури на литературния модернизъм, автор на преломната книга „По следите на изгубеното време“.

Между 8 и 30 октомври зрителите ще имат достъп до внушителна палитра от фестивални събития – над 60 продукции с национални премиери, десетки галавечери и срещи със забележителни артисти – режисьори, сценаристи, писатели, актьори, композитори, светила на кинематографията и литературната сцена.

Билетите за откриването, съпроводено с прожекцията на „φ1.618“, се предлагат на преференциална цена до 12 септември и важат само за местата на първи балкон. След 12 септември всички билети за зала 1 ще бъдат пуснати в продажба на редовна цена.

„Синелибри 2022“ ще се проведе в интервала 8 – 30 октомври в София и още шест града в България: Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора, като отново ще има паралелно дигитално издание в онлайн платформата Neterra.TV+.

Програмата се реализира с подкрепата на Столичната община, Националния филмов център и съответните общини. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2022 г.