9 март – Свети четиридесет мъченици Севастийски (Младенци)

Църквата почита паметта на Св. четиридесет мъченици Севастийски днес. Четиридесетте арменски войници загиват мъченически заради вярата си, по време на гоненията на християните от император Линикий през IV век.

В деня на Св. 40 мъченици – 9 март, през 1230 година българският цар Иван Асен ІІ постига бляскава победа над войските на Теодор Комнин в битката при Клокотница. В чест на победата на този свят ден, по негова воля, църквата в Търново е именувана „Свети 40 мъченици“. Тя е съхранена и до днес и пази реликви от първите две български държави, включително прочутата Омуртагова колона с надписа „Човек и добре да живее, умира и друг се ражда…“

Традиции и обичаи на днешния ден

Християнските светци са влезли и в народния ни празничен календар, с името „Свети Четирсе“, или наричан още „Младенци“. Той се чества за здраве на децата, най-вече на момчетата, но е и подготовка за настъпването на пролетното равноденствие. Този ден се празнува за омилостивяване на „Баба Шарка“ или „сипаницата” и за здраве. Вярва се, че на този ден слънцето забива 40 железни шиша в земята и по този начин я затопля. Който засади на този ден цвете, то расте красиво.

На този ден се посаждат 40 корена/семена. На вратите се окичва коприва, за предпазване от болести и несрети. За деня се замесва квасник, от който се правят 40 хлебчета, мажат се с мед и се раздават в семейството и на съседите. Наричат ги „младенци“, „туртета“. Не се работи на този ден, а по времето се гадае какво да се очаква. Ако денят е ясен, житата ще са чисти, а кошерите пълни с мед. Ако вали дъжд, изобилието ще е при царевицата. Ако е мъгливо, през лятото ще има градушка.

Традиционна храна на трапезата: питка, боб, пълнени сушени чушки, сарми с ориз или булгур, качамак.

Днес имен ден празнуват: Младен, Младенка, Денка, Дечо, Горан, Горанка… Имен ден празнуват и всички, които нямат друг определен за целта празник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *