Голямата задушница преди Великия пост

Св. Четиридесет и два мъченици Аморейски, Задушница пред Великия пост – Месопустна задушница. Една от трите Големи Задушници, които православните християни отбелязват всяка година. Месопустна задушница е известна още и като Голяма задушница или Задушница преди Великия пост.

След нея започва подготовката за Великденските пости. Във всички епархии се отслужват общи помени, това е ден за възпоменаване на душите на починалите. Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“.

Християнските мъченици, на брой четиридесет и двама, били военачалници и пострадали за вярата през 840 година в гр. Амория, в малоазийската област Фригия. Град Амория бил дълго обсаждан от мохамеданите в началото на IX век, при византийския император Теофил (829–842 г.) Християните се защитавали мъжествено и врагът вероятно щял да отстъпи, ако между жителите на града не се намерил предател.

Очаквайки голяма награда за предателството, той показал на мохамеданите уязвимата страна на крепостната градска стена и по такъв начин градът бил превзет и предаден на огън. По-голямата част от жителите и войниците, които защитавали града, били избити или отведени в робство. Победителят заповядал да затворят в тъмница главните военачалници. Те били 42 души. Църквата почита еднакво паметта на всички тия мъжествени вождове, които се оказали и добри войници, и верни служители на Христа.

Месопустната задушница е една седмица преди началото на Великденския пост. На следващия ден – неделя, са Месни заговезни (Сиропустната неделя). На Месни Заговезни започва големият Великденски пост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *