Открит е неизвестен слой в ядрото на Земята

Учени от Австралийския национален университет потвърдиха, че вътрешното ядро ​​на Земята всъщност е двойно, с неизвестен слой. Изследването, публикувано в „Journal of Geophysical Research“.

Изследователите сравняват много модели на вътрешното ядро ​​на Земята с данни за времето на пътуване на сеизмични вълни през вътрешността на планетата, събрани от Международния сеизмологичен център.

Оказа се, че наблюдаваният модел съответства на няколко от най-вероятните варианти на анизотропия на ядрото, тоест има определена вътрешна структура, която влияе върху скоростта на сеизмичните вълни.

Някои експерти смятат, че материалът на вътрешното ядро ​​кара вълните да се движат по-бързо успоредно на екватора, но други твърдят, че по-високите скорости са характерни за вълните, пътуващи успоредно на оста на въртене на Земята. В новата научна работа е потвърдена втората версия.

Това показва, че ранната Земя е претърпяла две отделни фази на охлаждане и железните кристали, които изграждат вътрешното ядро, са подредени по различен начин, за да образуват по-сложна структура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *