За пръв път на Земята се наблюдава гигантски плазмен ураган

Учени от университета в Рединг във Великобритания за първи път наблюдават гигантски плазмен ураган, който се образува в най-горните слоеве на земната атмосфера. Това се съобщава в статия, публикувана в списанието „Nature Communications“.

Изследователите извършиха ретроспективен анализ на сателитни изображения, получени през 2014 г., използвайки отбранителната метеорологична сателитна програма (DMSP). Симулирайки магнитосферата на Земята за изображения, учените откриха въртящ се вихър от плазма с ширина около хиляда километра на височина от няколкостотин километра над Северния полюс. Досега учените не са имали доказателства за съществуването на подобни структури.

Снимка: Nature Communications

Космическият ураган е причинен от взаимодействието на заредени частици в слънчевия вятър с горните слоеве на земната атмосфера. Той се завъртa обратно на часовниковата стрелка, има няколко спирални рамена и продължaва почти осем часа, преди постепенно да се укроти.

Появата на ураган по време на ниска геомагнитна активност показва, че те могат да бъдат по-често срещани в нашата Слънчева система и извън нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *