Фейсбук ще си сътрудничи и с немски вестници

Фейсбук ще плаща на вестници и в Германия. Социалната мрежа подписа споразумение с редица немски медии за предоставяне на тяхното съдържание за новинарската услуга „Facebook News“.

Припомняме, че за това се заговори преди седмица заради ситуацията в Австралия. Тогава властите на страната приеха закон, според който Facebook и Google са длъжни да плащат на местни издатели за новини, публикувани на тези платформи.

Първоначално IT гигантите реагираха остро негативно, Google дори обеща напълно да затвори търсенето в Австралия, а след това подписа споразумение с най-голямото издателство News Corp, което се занимава със стотици милиони долари в продължение на няколко години.

Facebook, който първоначално забрани публикуването на връзки към новини в своя австралийски сегмент, също в крайна сметка отстъпи и обеща да отдели милиард долара за плащания на всички медии.

И в Австралия, и в САЩ, в Англия, Франция, Германия, ИТ гигантите се опитват да се справят с малко кръв – да сключат споразумение при свои условия и да изкупуват малки суми.

Най-големите издатели не следват примера, например в Германия издателството Springer, което притежава най-продавания вестник Bild в страната, заяви, че няма да подпише споразумението и Facebook нарече условията смешни.

Реакцията на социалната мрежа на подобна стъпка все още е неизвестна, но журналисти и експерти смятат, че може би Facebook ще отиде на демонстрация на сила и издателство Springer ще бъде изправено пред бойкот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *