Доказано е, че мазните храни увреждат сърцето

Яденето на храни с високо съдържание на мазнини може да наруши растежа на сърдечните мускули и да увеличи риска от гърчове. Това доказаха учени от Университета в Рединг.

Резултатите от изследването са публикувани в списанието „Biochemical and Biophysical Research Communications“. Накратко за научната работа е описано в прессъобщението на „MedicalXpress“.

Експертите са успели да докажат, че мастната диета ясно уврежда мускулните клетки чрез оксидативен стрес, докато отрицателният ефект се медиира чрез протеина Nox2, чиято активност става прекомерна. Точният механизъм, чрез който Nox2 предизвиква патологична хипертрофия на сърдечната тъкан, остава неизвестен.

В своите експерименти учените хранели мишките с диета с високо съдържание на мазнини. В резултат на това активността на Nox2 при гризачи се е удвоила, което също е довело до удвояване на количеството реактивни кислородни видове, участващи в оксидативен стрес.

При мишки с избит ген, кодиращ Nox2, които също са били хранени с мазна диета, нивото на оксидативен стрес не се е увеличило.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *