Никола Саркози отива зад решетките за една година

Парижкият съд осъди бившия френски президент Никола Саркози на три години затвор, две от които бяха суспендирани по дело за корупция и търговия с влияние. Това съобщават от „Euronews“. Саркози ще прекара една година в затвора.

Други двама обвиняеми по делото – бившият адвокат на Саркози Тиери Ерзог и бившият съдия Гилбърт Азиберт, бяха признати за виновни за разкриване на професионални тайни. Те получиха подобни условия: две години изпитателен срок и една година реален затвор.

Според разследването бившият френски лидер се е опитал да повлияе на разследването на делото за даренията от съсобственика на L’Oreal милиардерката Лилиан Бетанкур и се твърди, че е предложил на съдия Жилбер Азибер повишение и „топло място“ в Монако в замяна на информация за хода на разследването.

Разследващите смятат, че през 2007 г. Саркози е получил 150 хиляди евро в брой от нея по време на среща с „Bettencourt“. Твърди се, че е използвал тези пари за финансиране на предизборната си кампания. Според френското законодателство на кандидатите е забранено да приемат дарения за повече от 4,6 хиляди евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *