Открит е витамин, който се бори успешно с COVID-19

Учени от университета в Хирошима в Япония са установили, че витамин В6, открит в бананите и рибите, теоретично може да съдържа цитокинови бури, които помагат на пациенти с тежък COVID-19.

Това се съобщава в статия, публикувана в списанието „Frontiers in Nutrition“. Изследването е обобщено в прессъобщение на „MedicalXpress“.

Изследователите анализираха наличните данни за ефектите на B6 върху здравето на хората с различни хронични заболявания. В резултат на това се оказа, че витаминът може да облекчи състоянието на пациенти с хипертония, сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Той се бори с възпалението, намалява го, като и принизява оксидативния и карбонилния стрес. Коронавирусът SARS-CoV-2 е един от вирусите, който може да доведе до смърт от сериозно увреждане на дихателната система и синдром на остър респираторен дистрес, когато капилярните клетки на белите дробове се възпалят, настъпва инфилтрация на бели кръвни клетки от неутрофили и окислителни стресът се увеличава.

Тромбозата също се развива, когато кръвните съсиреци блокират капилярите и увреждат органи като белите дробове, сърцето, черния дроб и бъбреците.

Известно е, че витамин В6 е хранително вещество срещу тромбоза и възпаление. Недостигът на този витамин също е свързан с намалена имунна функция и повишена податливост към вирусни инфекции.

Нивата на B6 винаги падат при хора с хронично възпаление, затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания. Такива хора са по-податливи на COVID-19, което също може да показва възможните ползи от витамина в борбата с инфекцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *