Марсоходът Perseverance вече направи хиляди снимки

Марсоходът „Perseverance“, който кацна на Червената планета на 18 февруари, вече е направил няколко хиляди снимки на околния пейзаж. Те включват 142 фотоса, направени с камери Mastcam-Z. Експертите вече са събрали от тях зашеметяваща кръгова панорама.

Това е втората панорама, направена от марсохода „Perseverance“ (първата е направена от навигационните камери на Navcams на 20 февруари) и първата, съставена от снимки с висока резолюция.

„Mastcam-Z“ е двойка камери, разположени на специална въртяща се мачта. Това им осигурява кръгъл изглед. Камерите са инсталирани на разстояние 24 сантиметра на нивото на очите на човек с височина два метра. Чифт „камери“ осигуряват на марсохода стереоскопично „зрение“ като човешки очи.

„Mastcam-Z“, за разлика от камерите на марсохода „Curiosity“, може да регулира фокусното разстояние. Това позволява на учените да снимат както близки, така и далечни обекти с еднакъв успех. Например, близо до марсохода на изображенията можете да видите подробности от 3-5 милиметра, а на хоризонта – обекти на 2-3 метра.

Изображенията ще помогнат да се установи геоложката история на кратера „Jezero“, където марсоходът е в момента. Също така с тяхна помощ специалистите ще изберат най-интересните обекти, към които ще се насочи устройството. И накрая, учените трябва да решат откъде да вземат почвени проби, които ще бъдат изпратени на Земята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *