Руски вирусолог прогнозира края на пандемията през 2022 година

През 2022 година човечеството наистина ще повярва, че пандемията е приключила, въпреки че случаите на COVID-19 ще продължат да се регистрират. Така бе оценена прогнозата на експерта на СЗО Ханс Клуге от вирусолога на Изследователския институт по епидемиология и микробиология Гамалея – Анатолий Алтщайн.

Според него има основания за „вяра“ в края на разпространението на заразата след една година. „Ваксинацията ще бъде основната ни грижа, но маските и дистанцията ще останат с нас до известна степен“, прогнозира вирусологът.

Алтщайн посочи като пример страните от Югоизточна Азия и Япония, където жителите са свикнали да ходят с маски на места с много хора.

Алтщайн потвърди, че сериозна заплаха представлява ситуация, когато тези, които не са получили лекарството, ще се окажат в една среда с ваксинирани граждани.

„Въпросът е, че ваксинираните хора могат да започнат да се държат в нарушение на антиепидемичните правила поради психологически причини. Тяхното произволно поведение, идеята, че ваксината е панацея за болестта и ако те са получили ваксината, тогава е осигурена 100-процентова безопасност – това погрешно схващане може да бъде широко разпространено “, обясни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *