Мариус Куркински поставя „Двубой“ от Иван Вазов в Народния театър

Народният театър ще посвети премиера на патрона си Иван Вазов – спектакъла „Двубой“. Той е по повод 100 години от смъртта на легендарния български писател, който напуска този свят на 22 септември 1921 година.

Постановката ще има премиера на 26, 27 и 28 февруари в режисьорската интерпретация на Мариус Куркински. В ролите на двамата пишман-дуелисти Чушкаров и Драгалевски ще видим младите актьори Пламен Димов и Павел Иванов, техните потенциални секунданти Цочев и д-р Веселинов са Стелиан Радев и Константин Еленков, в кабаретната певица Амалия ще се превъплъти ефирната Ирина Митева, а в хазайката г-жа Трифкович – шеметната Албена Колева.

Сценичната съдба на „Двубой” не е лека. Вазов предлага своята „глума“ на Народния театър едва през 1920 г., със съмнението дали е подходящо на стари години да пише фарсове. Трупата обаче не я харесва и той я оттегля с думите: „Аз много не държа за тая пиеса”.

В петък, събота и неделя зрителите за пореден път ще се убедят, че и класиците грешат понякога в преценките си. Следващите дати в афиша на Народния театър, на които може да се гледа „Двубой“, са на 14 и 28 март.

Това е четвъртата постановка на Вазовата пиеса на сцената на Народния театър през годините – през 1963 г. тя е поставена от Анастас Михайлов, през 1980 г. – от Никола Петков, през 1999 г. от Николай Ламбрев-Михайловски. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *