Хванаха трима наши национали по плуване с допинг

Трима наши национали по плуване са дали положителни проби за допинг, съобщават колегите от „bTV“. Новината бе потвърдена от президента на федерацията Георги Аврамчев.

Шефът на антидопинговия център д-р Виолета Заркова съобщи, че забраненият медикамент е станозолол. В момента тече процедура, като тримата, уличени в употреба на забранения препарат, чиито имена не се съобщават все още, трябва да кажат дали искат отваряне на Б-проба, след което да дадат обяснение пред Дисциплинарната комисия на БОК. Наказанието за употреба на анаболни стероиди е лишаване от състезателни права за четири години.

По информация на „NOVA“ тримата, уличени в употребата на забранени препарати, са Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов. Спортистите не са с квоти за Олимпиадата.

„За мен е голям шок и изненада, че се получиха такива резултати, тъй като от две години на всички състезатели се дават еднакви витамини и досега са дали над 50 отрицателни проби. Недоумявам как са се постигнали тези три положителни проби, но на първо четене – не са на водещите състезатели.

Говори, че има външна намеса. Самите състезатели, които са пълнолетни, са използвали препарат, който не е одобрен и никога не е съществувал в националния отбор – нито е даван, нито е купуван.

Най-добре могат да кажат самите уличени състезатели, когато се явят и да дават обяснения пред Антидопинговата комисия. Ние ще проведем собствено разследване. Някой си е позволил да използва неща, които не разбира и не знае.

В момента не мога да кажа нищо повече, защото и аз съм шокиран. Но самите състезатели трябва да кажат кой, какво, защо“, коментира Аврамчев пред bTV.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *