24 часа без алкохол, ако се ваксинираме с „АстраЗенека“

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов обяви, че е създадена организация не само в неговата болница, но и във всички големи столични клиники и от днес започват да работят всички със зелени коридори.

Професорът гостува в предаването „Тази неделя“ по „bTV“. По думите му могат да се ваксинират не само хората над 65 години с хронични заболявания, но и всички желаещи. 

„Вижда се, че има желаещи, хората са изчаквали да мине първа, втора и трета фаза. Вижда се още, че има ефект от ваксинирането през първата фаза на лекари, сестри и медицински персонал. Сега всички тези хора правят ваксинациите и няма да заразят някого. „Зелените коридори“ ще останат и през седмицата, ако има достатъчно ваксини. Миналата седмица специализираните научни съвети дадоха своите препоръки дали да бъдат ваксинирани хората с определени заболявания. Видя се, че няма нищо притеснително. Това нещо оказа влияние, хората придобиха увереност и видяха, че няма нищо страшно – видяха, че ваксините работят и действат. В „Пирогов“ след като ваксинирахме хората, достигнахме колективен имунитет над 75%, което доведе до намаляването на новите случаи сред персонала  до един на два три дена“, каза проф. Балтов. 

По думите му втората доза на ваксината може да са направи и при личния лекар.

„Никой няма да бъде върнат, тези „зелени коридори“ ще продължат да действат, защото имаме много здравно неосигурени пациенти, които искат да бъдат ваксинирани. Като цяло отнема около 10 минути, след което се преминава към поставяне на ваксината. След това пациентите изчакват 15 мин. – до половин час и след това си тръгват. За ваксината, която в момента поставяме – на „АстраЗенека“, е необходимо 24 часа да не се употребява алкохол, да се избягват тежки физически упражнения, защото тогава може да се усили оттока и зачервяването в областта на ваксинацията“, посъветва той. 

Ваксината на „АстраЗенека“ е векторна ваксина и нейният носител е аденовирус, който е абсолютно безвреден, но понякога ваксинираните дават реакции с повишаване на температурата в първите 24 часа, което се смята, че е нормална реакция спрямо този аденовирус, а не спрямо ваксината. При другите две ваксини, които са РНК, се смята, че някои пациенти получават минимални алергични реакции, в следствие на обвивката на информационната РНК – тя е липидна обвивка, това са подробности, които хората трябва да знаят, каза проф. Балтов.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *