Корабът на NASA кацна безаварийно на Марс (ВИДЕО)

Около полунощ между 18 и 19 февруари модулът за кацане на мисията „Марс 2020“ кацна на Червената планета. По този начин марсоходът „Perseverance“ и хеликоптерът „Ingenuity“ бяха изнесени на повърхността на Марс.

Марсоходът вече е изпратил първите снимки от повърхността на Червената планета. Кацането се извърши в кратера Jezero, кръстен на село Jezero в Босна и Херцеговина.

Любопитно е, че в някои славянски езици думата езеро означава „езеро“. И в този кратер, наистина, преди милиарди години, имаше езеро и делта на река. Ако имаше живот, той можеше да остави следи в състава на почвата. Работата на марсохода е да ги намери.

Марсоходът „Perseverance“ има респектираща маса – над един тон. Той е буквално въоръжен до зъби с научно оборудване: само на ровера има 19 камери.

Устройството ще изследва почвата на Червената планета толкова внимателно, колкото никой друг марсоход преди него. Основната му задача е да търси следи от хипотетична марсианска биосфера. Също така, марсоходът е снабден с радар за сканиране на вътрешността на Марс, метеорологични инструменти и така нататък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *