Министерството на здравеопазването с указания как да бъдат проведени изборите

Oт Министерството на здравеопазването издадоха указания за провеждането на парламентарните избори в страната на 4 април в условията на извънредна епидемична обстановка заради COVID-19.

От МЗ уточняват, че от съществено значение ще бъде правилното носене на маските (да покриват носа и устата) по време на целия изборен процес от страна на участниците в него; дезинфекция на ръцете и тяхното измиване с вода и сапун, спазване на минимална физическа дистанция от 1,5 метра, периодична дезинфекция на контактите повърхности по време на изборния ден.

Ето какво гласи част от съобщението:

Пандемията от COVID-19 изправи страните пред здравна криза, която засяга всички аспекти на социалния и икономическия живот. Държавите, в които избори са насрочени по време на пандемията, са поставени пред предизвикателството какви мерки да въведат, за да се намали риска от разпространение на заболяването по време на изборните процеси.

Указанията за провеждане на избори на народни представители в страната на 4 април 2021 г. в условията на обявена извънредна епидемична обстановка във връзка с COVID-19 са разработени в съответствие с въведените основни противоепидемични мерки в страната и въз основа на опита от провеждането на изборния процес в редица държави членки на Европейския съюз.

С тях се цели да се противодейства на разпространението на COVID-19, като по този начин се защити здравето на участниците в изборния процес, а в последствие и на техните близки, семейства и на обществото като цяло.

Пълният текст с инструкциите можете да видите ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *