Игрите могат да бъдат полезни за психиката ни

Според мнозина видеоигрите са изпълнени с много опасности: възможно е развитието на зависимост, появата на безпочвена агресия, отхвърляне от външния свят. Този път учените решиха да подходят към въпроса от гледна точка на ползите.

В проучването са включени доброволци, които биват питани колко време прекарват в играта, като отговорите им са потвърдени от данните на производителите на компютърни симулатори.

Участвали са повече от три хиляди потребители на две популярни видео игри: „Animal Crossing: New Horizons“ и „Plants vs Zombies: Battle for Neighborville“. Техните производители, „Electronic Arts“ и „Nintendo“, споделиха статистика за тези играчи.

Сравнявайки данните, учените установили, че времето, прекарано в играта, не е повлияло толкова на благосъстоянието на човека, колкото на впечатленията и емоциите му. Само искреното удоволствие, което хората са получавали по време на играта, е повлияло на оценката на собственото им благосъстояние.

Учените обаче видяха и модел, който подкрепя резултатите от предишни проучвания: хората, които са недоволни от реалния живот, съобщават за влошаване на благосъстоянието след игра на видео игри.

„Нашата констатация е, че видеоигрите сами по себе си не са опасни за здравето. Има и други психологически фактори, които оказват значително влияние върху благосъстоянието на хората“, споделя д-р Андрю Пшибилски, водещ автор на изследването. „Всъщност компютърните игри могат да имат положителен ефект върху психичното здраве и може би забраната за видео игри само ще попречи на хората да подобрят психологическото си състояние“, добавя той.

Във видео игрите хората намират много приятни неща: усещане за общност, съревнование, почивка от ежедневието. Това е особено важно при пандемия, когато възможностите за директна комуникация са ограничени и светът във видеоиграта може да се успокои и отвлече от безпокойството.

Игрите могат да подобрят и мозъчната функция при възрастни възрастни, да намалят риска от развитие на деменция и да подобрят зрителното възприятие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *