Костадин Ангелов: Работи се внимателно за разхлабване на мерките

Здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че според него засега ситуацията остава спокойна. Той вярва, че това дава възможност да се пристъпи към разхлабването на мерките по начин, по който да не се изпусне ситуацията.

„Следим данните и резултатите на 12 часа, постоянно сме във връзка с проф. Кантарджиев за новите щамове. Не пренебрегваме нито един показател. Доволни сме от постигнатите резултати до момента. Въпреки всичко, отчитаме нещо, което към настоящия момент е добър знак – нямаме голям натиск върху лечебните заведения.

Работи се внимателно за разхлабване на мерките на база анализ 14 дни, така че да не се изпусне ситуацията към настоящия момент“, коментира Ангелов.

„Почти запазваме класацията си по заболеваемост и смъртност. Заболеваемостта у нас е 124 души на 100 000, което ни отрежда 25-о място в ЕС и пето място на Балканите. По отношение на смъртността, тя е 7,3 на 100 000, което ни поставя на 15-о място по смъртност в рамките на ЕС“, обобщи картината в Европа и у нас главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на седмичния брифинг в Министерския съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *